Ал. Трифонов: България не използва потенциала на плаващите ВЕЦ

adobestock_242290619_1

Има разработки за работа на плаващи централи по реките Янтра, Осъм и Арда, но няма правени анализи за тези съоръженияБългария има огромен потенциал за изграждане на плаващи водни централи (ВЕЦ), но не го използва, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие. Плаващите централи представляват понтон, върху който се закача турбина, през която тече водата и генерира електроенергия.

Технологията се използва и за плаващи соларни централи, а върху понтоните може да се изграждат и вятърни перки. Подобни съоръжения са много удобни за язовири, например.

Досега в страната се строят основно стандартни водни централи – статични, които изискват завиряване и създават проблеми с околната среда, биоразнообразието, флората и фауната в реките.

Плаващите ВЕЦ са алтернатива, особено за реки с бавно течение, коментира още експертът и призна, че на този етап няма правени анализи къде у нас могат да бъдат изградени подобни съоръжения. Предложения за изграждането на плаващи съоръжения са правени за реките Янтра, Осъм и Арда.

Какво коментира още Трифонов за потенциала на понтонните централи можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Ал. Трифонов: България не използва потенциала на плаващите ВЕЦ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest