Министерството на енергетиката събра международни институции и световни компании за зелено бъдеще

343109964_1450943775714313_5792289530294763441_n

Smart Energy § Smart Energy Trade взеха участие в двудневната интернационална конференция Energy for Green Future, проведена от Министерството на енергетиката, която събра задгранични министри на енергетиката, посланици, международни финансови институции и компании от няколко континента, държавни сдружения, специалисти и учени. Основните коментирани теми бяха енергийните спестявания, използването на геотермалната енергия, енергийният мениджмънт.

Участниците показаха визии за декарбонизация, ролята на другите институции в процеса, както и решения на актуалните проблеми и провокации в процеса на зелен преход. Демонстрирани бяха и най-съвременни технологии от разнообразни браншове. Форумът бе открит от президента на Република България Румен Радев, който акцентира обществената роля на страната в трансформацията. По думите му след работата на служебното държавно управление последващо постоянно ще може „ с летящ старт “ да гради зелено бъдеще.
Домакин на събитието бе министърът на енергетиката Росен Христов, който дружно с сътрудниците си от Румъния, Словакия и Турция показаха вижданията си за развиване на енергетиката. Посланиците на Франция и Германия, както и представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие, Световната банка, Европейска инвестиционна банка споделиха интернационален опит, резултати и настоящи практики. Министър Христов напомни, че основаната преди седмици държавна компания „Национален енергиен оператор“(НЕО) ЕАД, има за цел точно развиването на нови енергийни планове, свързани с предпазване и ръководство на електрическата енергия.
През втория ден на конференцията участниците продължиха тематиките с фокус върху ролята на общините и комерсиалните предприятия в процеса на зелен преход.
Общата стойност на програмата е близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за намаляване на въглеродната интензивност и повишаване сигурността на доставките, посочи при откриването на срещата зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, ръководител на програмния оператор по Програма ВЕЕЕЕС

„ Пред нас стоят редица провокации, свързани със Зелената договорка. Ангажиментът ни е да развиваме енергетиката по този начин, че да създадем живота си по-комфортен, а промишлеността – по-конкурентоспособна “, сподели изпълнителният шеф на БЕХ ЕАД Андрей Живков. Стратегията за развиване на електроенергийния бранш планува инсталиране на 16 гигавата нови ВЕИ мощности до 2050 година. Предизвикателство пред нас е развиването на мрежите по подобен метод, че тези мощности да се употребяват, а не да се лимитират, съгласиха се участниците в конференцията. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков акцентира върху цифровизацията като наложителен детайл на мрежите на бъдещето. Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа напъните на локалната власт за екологизиране на превоза в София. “45% електрически наземен превоз ще има столицата в края на тази година. Заедно с метрото, което е 52 км, електрическият публичен превоз ще е към 70% “, сподели тя. „ Електроенергийният системен оператор”-ЕСО работи върху план за създаване на национална инфраструктура от зарядни станции за електрически автомобили наоколо до подстанции, която ще е част от електропреносната мрежа на България, уточни изпълнителният шеф на сдружението Ангелин Цачев.

По неговите думи, в случай че съществуват задоволително зарядни станции, електрическите автомобили ще се трансфорат в превоз на сегашното, а не на бъдещето. На първия стадий на плана се планува построяването на 100 зарядни станции до 2025 година, а на втория – още 100 до 2028 година Индустрията е №1 потребител на сила, употребявайки към една трета от международното произвеждане, стана ясно още по време на конференцията. Това постанова нужда от целенасочени старания за екологизиране на индустриалното произвеждане. Като пътища в отговор на тези провокации участниците в конференцията показаха електрифициране на производствата си, където това е допустимо, както и доставяне с сила от лични източници. В умозаключение министър Христов заяви, че се планува конференцията Energy for Green Future да се трансформира в годишна платформа за дискутиране на екологичните провокации пред енергийния бранш. Освен редица задгранични министри в извънредно сполучливото първо издание присъединяване взеха управителни представители на Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка. Най-новите технологии и нововъведения, корпоративни политики, ориентирани към зелено бъдеще, и положителни практики споделиха Изпълнителният директор на  Smart Energy § Smart Energy Trade-Тодор Георгиев, както и други компании в бранша , като Специално внимание бе отделено на българските общини и техните старания за зелен преход, както и на опциите, които дава Норвежката стратегия.

 

Министерството на енергетиката събра международни институции и световни компании за зелено бъдеще
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest