Отново да напомним-Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на ток!

Компаниите, които не изберат индивидуална оферта на свободния пазар, ще бъдат прехвърлени към доставчик от последна инстанция

Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на токСнимка: Bloomberg LP

Наближава краят на преходния период, в който малките компании могат да изберат своя доставчик за свободния енергиен пазар, напомнят от “Енерго Про”. През 2020 г. с промени в Закона за енергетиката беше решено всички стопански обекти и в мрежата за ниско напрежение да излязат на свободния пазар.
За да бъде плавен този процес, законодателите определиха преходен период от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г., в който компаниите, които все още нямат индивидуални договори за доставка, могат да получават електроенергия от досегашния си снабдител по т.нар. “типови договори”.
Тези договори бяха одобрени от енергийния регулатор в края на август 2020 г., а електроснабдителните дружества в страната гарантират, че цените в тях са оптимални за бизнеса.
Но след 30 юни компаниите, които нямат избран търговец, ще бъдат прехвърлени към доставчиците от крайна инстанция, а техните цени са значително по-високи, защото функцията им е да доставят извънредно електроенергия при прекъсване на доставките. За да бъде избегнато това, фирмите трябва да подадат заявка за промяна на доставчика, а по закон това се случва до 10-то число на предходния месец, тоест крайният срок за промяната е 10 юни.
Правилата предвиждат, че смяната на търговец на свободния пазар може да се прави всеки месец, като няма административна такса за това, но разбира се, всичко зависи от условията в договора, сключен с търговеца на електроенергия, по които може да са предвидени неустойки при предварително прекратяване на договора.

В случая с типовите договори такива ограничения няма – трябва само да бъдат покрити и всички задължения към стария доставчик.

От “Енерго Про” отбелязват, че от края на миналата година досега едва около 1/3 от компаниите, които са техни клиенти, вече са избрали своя доставчик по свободно договорени цени. За около 45 хил. фирми в Североизточна България обаче тази стъпка още предстои.
От “EVN България” коментираха преди 1 октомври 2020 г., че малка част от бизнеса вече е на свободния пазар и прогнозираха, че повечето вероятно ще започнат да избират своя доставчик през 2021 г. За да облекчат промяната, от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикуваха на страницата си списък с лицензираните търговци с електроенергия на свободния пазар. От началото на годината заработи и специална платформа, чрез която могат да бъдат сравнявани офертите на отделните компании.
Либерализацията на енергийния пазар в България започна още през 2004 г. с излизането на стопанските потребители от мрежата на високо напрежение на свободния пазар. По-късно това задължение се пренесе към участниците в мрежата на средно напрежение, а сега процесът за стопанските потребители ще приключи с обхващането и на участниците в мрежата на ниско напрежение.

Източник: investor.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest