Паркингите във Франция вече задължително със слънчеви панели

201809090000031501766

Страната прие нов план за сериозни инвестиции във възобновяеми източници

Във Франция използването на слънчева енергия получи огромен тласък от нов закон, одобрен от Сената, който изисква всички паркинги с места за най-малко 80 превозни средства, както съществуващи, така и нови, да бъдат покрити със слънчеви панели, съобщава Electrek.

Паркингите във Франция вече задължително със слънчеви панели

Новите разпоредби са част от широкомащабния план на президента Еманюел Макрон за сериозни инвестиции във възобновяеми източници, който има за цел да умножи по 10 количеството слънчева енергия, произведена в страната и да удвои мощността от наземни вятърни паркове.

От 1 юли 2023 г. по-малките паркинги с между 80 и 400 места ще разполагат с пет години, за да се приведат в съответствие с новите мерки. Паркингите с повече от 400 места имат по-кратък срок, като трябва да се съобразят с новите мерки в рамките на три години от тази дата и поне половината от площта на паркинга ще трябва да е покрита със слънчеви панели.

Според правителството този план, който е насочен специално към големи зони за паркиране около търговски центрове и гари, може да генерира до 11 гигавата, което се равнява на 10 ядрени реактора, захранващи милиони домове. Public Sénat пише, че са били въведени разпоредби, изключващи паркинги за камиони, превозващи тежки товари или зони за паркиране в исторически или защитени зони.

Паркингите във Франция вече задължително със слънчеви панели

Други мерки включват изграждане на големи соларни паркове върху свободни земи покрай магистрали и железопътни линии, както и върху земеделски земи, където е осъществимо. Националната железопътна служба на Франция (SNCF) също планира да инсталира около 190 000 кв. м слънчеви панели в 156 станции в цялата страна до 2025 г. и 1,1 милиона кв. м до 2030 г. с цел да намали потреблението на енергия с 25%. Правителството също така планира да изгради около 50 допълнителни вятърни парка до 2050 г. 
Това лято френското правителство утвърди две зони за офшорни вятърни паркове край бреговете на Атлантическия океан след мащабен публичен дебат, включващ 15 000 участници, като опазването на околната среда беше най-голямата грижа. Първият вятърен парк се планира да бъде разположен край остров Олерон, на повече от 35 км от брега, с капацитет от около 1000 MW. Вторият вероятно ще бъде разположен по-далеч в морето, като и двата заедно ще произвеждат достатъчно електричество за 1,6 милиона души.
Източник: Антони Йорданов, investor.bg

Паркингите във Франция вече задължително със слънчеви панели
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest