Токът за бизнеса поскъпва въпреки кризата

640x480_1438417940

Увеличен износ на електроенергия, ремонти на центали и рекордни цени на CO2 емисиите са в основната на скъпата електроенергия

Слънчева и топла събота, туристическия бранш и други сектори все още са затворени заради коронавируса, но въпреки това фирмите днес ще плащат за електроенергията най-високите цени за неработен ден от началото на тази година. Цените на тока на свободния пазар в сегмента “Ден напред” в България са малко над 58.3 евро/мВтч, което е своеобразен прецедент за съботен ден и особено през април, когато по традиция цените на борсовия ток са едни от най-ниските за годината. Като цяло електроенергията за бизнеса през последните дни е доста скъпа – в четвъртък стойността и бе 68 евро/мВтч, или най-високата от края на януари насам, когато по принцип токът е най-скъп.

Все пак спрямо декември, когато цените преминаха 90 евро/мВтч в някои дни (средната за месеца бе 56.7 евро/мВтч), сега има известно понижение (за март средната стойност бе 52 евро, а от началото на април е 53 евр/мВтч), но то не се покрива с очакванията и разчетите на фирми. Още повече че през по-голямата част на миналата година цените бяха около 40 евро/мВтч, а през 2019-а, когато нямаше корона криза, стойността на тока за април бе 43.3 евро/мВтч.

Повишението сега обаче не е български феномен, а се забелязва и в останалата част на Европа. В петък най-високи бяха цените в Испания и Португалия (65.01 евро/мВтч), следвани от Швейцария (62.11 евро/мВтч) и Белгия (59.86 евро/мВтч). Подобни са и средните стойности за последния месец. Едно от обясненията за високите цени в България, а и в Европа в последните дни е дефицитът на електроенергия. “Тези дни две атомни централи в Чехия бяха спрени за ремонт, словенски АЕЦ също е в ремонт. Това е една липса в предлагането, която се отразява във всички страни”, коментира пред “Капитал” председателят на асоциация “Свободен енергиен пазар” Соня Кадиева.

Студеното време също е било причина за покачването на цените. “Ако то се задържи такова, стойностите ще останат високи. Те много зависят и от това дали ВЕИ-тата в Германия работят, защото там производството от тях е голямо и също може да стане причина за промяна в цените, която да рефлектира и у нас”, добави още тя.

У нас от 1 април в ремонт за 30 дни е излязъл блок 1 на ТЕЦ “Бобов дол”, като останалите два блока – втори и трети, също ще бъдат в ремонт последователно в следващите два месеца. Според графика на “Електроенергийния системен оператор” от 17 април в режим на “поправка” ще бъде и пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, като това ще отнеме малко над 40 дни. Всичко това е възможно да свие предлаганите на борсата количества и да доведе до нови ценови колебания.

Източник: capital.bg
Автор: Румяна Гочева

Токът за бизнеса поскъпва въпреки кризата
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest