Нови ограничения за ВЕИ производителите

293263771_2240047202831040_4682814653633066604_n

Нови ограничения за ВЕИ производителитеСлънчевото време през април дойде и със серия ограничения за фотоволтаичните централи. “Електроенергийният системен оператор” (ЕСО) е започнал масово да разпорежда на централите “да не превишават търговските си графици за производство” или пък “да работят на изходяща мощност, ненадвишаваща 80% от търговските графици за производство” с цел балансиране на системата. Такава заповед е била издадена и днес (3 април) за периода 13.00 – 16.00 ч., когато на централите в мрежата на ЕРП Север е разпоредено да не надвишават 80% от графика си за този часови диапазон.

По информация на “Капитал” ограничения на производството е имало и в почти половината от дните през януари и февруари. През март също е имало подобни разпореждания, но това донякъде е очаквано. Още в началото на декември изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев предупреди, че България може да се окаже в свръхпроизводство и посочи – през април товарът в системата се очаква да е около 3500 MW, а производството – 5800 – 6000 MW. “Къде отива останалата електроенергия”, запита риторично той. И отговори сам – износът е вариант, но не трябва да се забравя, че и съседните страни инвестират ударно в нови ВЕИ и също произвеждат повече, отколкото им трябва.

От ЕСО не отговориха конкретно на въпросите на “Капитал” кога се предвиждат нови ограничения и до каква мощност ще могат да работят тези производители. Отбелязаха единствено, че необходимостта от ограничаване не може да се прогнозира и зависи от редица фактори като времето, потреблението и поведението на търговските участници. Според експертите на Ангелин Цачев нелоялните търговски практики могат да доведат до отклонения от междусистемните графици за обмен със съседните оператори над допустимите граници, а това може да засегне цяла Европа.

Трудно за изпълнение

Според експерти обаче няма как ВЕИ фирмите да ограничат графика си, както изисква ЕСО. Причината е, че става въпрос за график, а не за производство, коментират от бранша. “Това са коренно различни неща. Ти можеш да ограничиш 80% от производството си, но не и графика. Това е прогноза, която в общия случай не се изпълнява точно както се очаква, защото винаги има грешка”, коментират специалисти.

източник:www.capital.bg

Нови ограничения за ВЕИ производителите
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest