Либерализацията замразена до 01.07.2025г.

1

Премахването на регулираните цени за домакинствата остава от началото на 2026 г. засега

Депутатите от енергийната комисия гласуваха планираната за 1 юли частична либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата да се отложи с една година.

Според действащия закон отвързването на цените на тока на едро за бита и прекратяването НЕК да бъде обществен доставчик трябваше да е стане от 1 юли тази година. Това обаче ще се случи от 1 юли 2025 г., след като депутатите в ресорната комисия гласуваха на първо четене три законопроекта – на БСП, общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, които предлагат тази промяна.

В същото време се запазва планираното от началото на 2026 г. премахване на регулираните цени на тока за домакинствата и излизането им на свободния електроенергиен пазар.

Аргументите за замразяване на реформата в електроенергетиката с една година са, че не са изготвени редица нормативни документи, а стартът – 1 юли, вече е съвсем близо.

Отлагането донякъде е очаквано. На проведена кръгла маса преди месец стана ясно, че участниците на пазара на електроенергия са в неведение как ще изпълняват новите си задачи и как ще функционира системата от 1 юли. Промените в Закона за енергетиката през есента бяха направени и гласувани набързо ( с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС) с уверенията, че ще бъдат изчистени и допълнени по-късно, само и само да не изпуснем втория транш по плана за възстановяване и устойчивост. В парламента обаче така и не бяха гласувани промени в енергийния закон,  които да изгладят неяснотите. Министерството на енергетиката и регулаторът КЕВР също не са готови с новите съпътстващи наредби. Това прави работата на трите електроснабдителни дружества – “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про”, невъзможна, защото от 1 юли те би трябвало да купуват ток от борсата и в същото време да го продават на домакинствата на цени, определени от Министерски съвет. За капак се оказа, че във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” няма достатъчно средства за компенсиране на загубите на ЕРП-тата.

И трите внесени законопроекта за замразяване на реформата са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени.

Отлагането на частничната либерализация означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да определи регулирана цена. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, защото на производителите на ток им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август.

източник: segabg.com

Либерализацията замразена до 01.07.2025г.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest