Част от разходите за електроенергия се увеличават с 300 процента

GettyImages-154974489_darker_cropped

Търговци на електроенергия предупредиха, че нова методика на КЕВР увеличава разходите за производство на електроенергия с 300 процента.

Системен риск за енергийната система

Търговци на електроенергия предупредиха за фалити в сектора заради драстично увеличени разходи с близо 300% за производство на електроенергия и изпратиха отворено писмо до енергийното министерство, КЕВР, ЕСО и енергийната комисия в парламента.

Според колективната позиция на Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) и Асоциацията на търговците на електроенергия в България(АТЕБ) публикуваните на 13 юни окончателни цени за балансираща енергия за месец май, застрашават финансовата стабилност на свободния пазар заради екстремните си нива от над 6000 лв/MwH. От двете асоциации настояват новоприетата от КЕВР методика за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия да бъде отменена, защото цените за недостиг и излишък “драстично се различават от прогнозните данни, а разходите надхвърлят десетократно всякакви прогнози и представляват категорично непредвиден и необезпечен търговски риск”.

“Вероятността от унищожаване на цял сектор от икономиката, като фирми за изграждане и поддръжка на централи от възобновяеми енергийни източници, е изключително висока”, пишат до институциите търговците на електроенергия. И посочват, че самите ВЕИ производители нямат възможност да поемат тези разходи и ще бъдат принудени да прекратят дейност, което ще доведе и до системен риск от невъзможност за управление на енергийната система.

Само в един ден от месец Май(19.05.2024) цената по новата Методика е 6207 лв./МВтч, а в същия ден и същия час цената на енергийната борса е 70,74 лв./МВтч. Това означава, че един производител, ако произвежда в този час би получил 70,74 лв., и би имал разход 6207 лв. за всеки мегаватчас отклонение от прогнозата си за производство.

източник: trud.bg

Част от разходите за електроенергия се увеличават с 300 процента
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest